Min sista dag på konferensen.
På morgonen lyssnade jag på ett föredrag om National Science Foundations IPY-satsning på “informal science education”. NSF satsade femton miljoner dollar på IPY-Outreach/Education och det räckte till mycket! Kolla in deras hemsida – där finns mycket att ladda hem! Ett exempel därifrån är “Live from the Poles”.
Tidigare såg jag också fantastiska bilder och animationer på glaciärer – Extreme Ice Survey (EIS), som också är en amerikansk satsning. Det mesta finns att titta på EIS webb – missa inte!rnPolarEXCHANGE i stora sessionssalen var ett givande inslag på konferensen. Ett utmärkt exempel på populärvetenskap när den är som bäst. En kunnig och väl förberedd reporter, BBCs vetenskapsreporter Sue Nelson, intervjuade intressanta forskare. Korta intervjuer, ca 10-15 minuter. Ett exempel: “Varför finner man idag späckhuggare i områden de aldrig eller sällan förekommit tidigare” Klimatförändringarna spelar sannolikt en stor roll. Bytesdjur ändrar sitt beteende och hittar föda på nya platser. Man kunde också kolla dessa i live-sändning via webben och de finns också i “streamad” version.
Postersessionen idag bjöd på ännu fler berättelser om lyckade skolsatsningar. Här är ett projekt vars poster var väl strukturerad, så att man kunde förstå hur de jobbat. (Det gäller långt ifrån alla …). Det är det projekt som resulterade i skriften jag berättade om i måndags: “Polar Science and Global Climate. An International Resurce for Education and Outreach“.
Jag vill avsluta med ett budskap som en av föreläsarna delade med sig av. “Alla ni som är här på denna konferens förstår säkert vad som måste göras. Vilket svar vill jag kunna ge mina barn på deras fråga om tjugo år Jag vill kunna svara att jag gjorde allt vad jag kunde för att få politiker och alla andra att också förstå detta”