En surfare på Nordpolen

Namn: Martin JakobssonrnYrke: Geovetare med Arktiska oceanen som specialområdernArbetsplats: Stockholms universitetrnFödd: 1966rnFamilj: Fru och sönerna Gustav och Elias
Vilken är din bästa forskningsprylrn– Odens multibeam-ekolod, helt klart! Och om jag får nämna en sak till så är det mitt kolvlod som jag använder för att ta bottenprover. Jag har faktiskt konstruerat det själv, men det bygger på en gammal svensk uppfinning.
Vad är det bästa med ditt jobbrn– Att jag får fundera mycket och hitta lösningar på kluriga problem.
Vad är det sämstarn– Att så mycket tid går åt till att söka pengar för forskningen. Det är alltid någon blankett som det är bråttom att fylla i.
Hur ofta är du ute på expeditionrn– Minst en gång om året. Jag tycker mycket om att vara ute i fält, men jag saknar min familj.
Vilket är ditt bästa expeditionsminnern– Oj, det finns så många. Det är alltid trevligt att komma till självaste Nordpolen. Då brukar forskare och besättning ta ledigt en halv dag och fira ute på isen. Det är schyst att hänga på Nordpolen, kan jag säga! Fast första gången jag var där hade jag influensa.
Hur kom det sig att du blev forskarern– Jag var en ”surf bum” i sex år, reste omkring halva året och surfade, tog diverse jobb för att tjäna pengar andra halvan. När jag sedan skulle utbilda mig till ett mer permanent jobb ville jag gärna att det skulle ha med havet att göra. En geovetare kan ägna sig åt havsbottnen, och som forskare arbetar man självständigt och kreativt. Det passade mig bra. Jag surfar fortfarande så ofta jag hinner. Just nu är jag inne på kitesurfning.
Har du några andra intressenrn– Flera! Till exempel fotografering. Titta på min hemsida http://people.su.se/~mjako/ och gå in på fliken ”gallery”, så ser du surfbilder och bilder från resor, bland annat i Arktis.
Varför valde du att inrikta dig på Arktisrn– Jag blev inspirerad av olika forskare som höll föredrag och av min pappa som är konstnär och har rest mycket i polartrakterna. Jag har aldrig ångrat mitt val.

Polarisen