Jag är en permafrostnörd!

Namn: Margareta Johansson
Yrke: Naturgeograf med inriktning på permafrost.
Arbetsplats: Lunds universitet och Abisko naturvetenskapliga station
Född: 1974
Familj: Sambo och sönerna Wille och Truls
Vad är det bästa med ditt jobb?
– Att det är så varierande. En del av tiden är jag i Lund, då har jag hand om en databas för klimatforskare, gör datormodeller och skriver rapporter. Sedan är jag i Abisko och traskar runt på myrarna och gör mätningar, bland annat. Naturen runt Abisko är helt fantastisk. Man blir nästan tårögd av att se den. Vidsträckt fjällnatur, vackra berg och norrsken och gnistrande snö på vintern. Sedan är det också spännande att arbeta med klimatförändringar. Det är som att lägga ett pussel. Allt hänger ihop i naturen.

Margareta JohanssonMargareta Johansson med en kobraborr, som hon brukar använda för att ta upp jordprover ur permafrosten

Var trivs du bäst – i Skåne eller Lappland?
– Om alla mina släktingar och vänner i Skåne kunde flytta med, så hade jag valt Lappland. Jag har bott där i fem år och trivdes jättebra. Nu bor jag halva tiden på vartdera stället, och det går bra det med. Skåne är också fint.

Blir det aldrig långtråkigt att vara på en forskningsstation ute i ödemarken?
– Nej, det kommer alltid nya, spännande forskare från olika delar av världen till Abisko. Vi har det väldigt trevligt och lagar mat ihop och umgås mycket. Bastubad och korvgrillning är två viktiga aktiviteter på stationen.

Varför blev du permafrostforskare?
– Under min utbildning till naturgeograf vid Lunds universitet kunde man välja att gå en kurs i glaciologi (läran om glaciärisar) på Tarfala forskningsstation i Lappland. Jag tog den för skojs skull, men när jag väl hade satt min fot i Tarfala var jag fast. Jag flyttade upp och jobbade på stationerna i Tarfala och Abisko som forskarassistent. Sedan blev jag mer och mer intresserad av vad som händer med permafrosten runt Abisko, och började forska själv. Så blev jag en permafrostnörd!

Har du några andra intressen än permafrost?
– Jag tycker mycket om att rida distansritt och har tidigare jobbat på ett stuteri med arabhästar i Skåne. Men på fjället passar det bäst att rida islandshäst, och det gör jag ibland. När jag väl är hemma hinner jag inte med att rida, eftersom min sambo och jag har två små barn. Det blir mest familjen och permafrosten som jag lägger min tid på.

Vilken utrustningsdetalj klarar du dig inte utan i jobbet?
– Mina gula gummistövlar! Myrarna som jag undersöker kan vara väldigt blöta på sommaren.
Illustration från: xkcd.com

Polarisen