Minus är ett plus för Veijo

Namn: Veijo PohjolarnJobb: GlaciärforskarernArbetsplats: Uppsala universitetrnFödd: 1960rnVad är det bästa med ditt jobb
– Variationen och utmaningarna i arbetsuppgifterna och att jag får vara ute i naturen mycket. I de dagliga rutinerna ingår att köra skoter på glaciärer, skriva ihop datormodeller som beräknar isflöden, planera expeditioner, undervisa och handleda studenter, och diskutera utformning av undervisning och forskning i olika råd på universitetet. Det blir sällan tråkigt.
Finns det något som du inte gillar med jobbetrn– Adminstrationen. Att söka pengar till forskningen, och att fylla i alla rapporter och utvärderingar tar en stor del av tiden. Att skaffa rätt tillstånd för att få bedriva forskning på olika platser kan också ta mycket tid, särskilt om man jobbar i naturreservat som jag oftast gör. Det är ibland krångligare än man kan tro.
Hur kommer det sig att du blev just glaciärforskarern– Jag har alltid gillat när det är minusgrader. Vintern är den bästa årstiden, och jag tycker om att åka skidor och skridskor. Därför passar glaciärforskning bra. Jag får en rejäl dos av is och snö i jobbet, fast tyvärr hinner jag inte utöva särskilt mycket vintersport under själva expeditionerna. En gång hade jag med mig skidorna till en glaciär, men hann inte använda dem en enda gång på sex veckor.
Om du inte hinner åka skidor, vad gör du då när du inte arbetar under en expeditionrn– Laddar batterier, det vill säga sover och äter mest. Fältarbetet är väldigt slitsamt, så när man har chansen måste man vila.
Kan vem som helst klara av ditt jobb Vad händer om man är bra på att göra beräkningar på glaciärers rörelser, men inte är van vid att köra skoter, skrämma isbjörnar och tälta i snörn– De flesta som väljer att bli glaciärforskare har ett stort naturintresse och är vana friluftsmänniskor, resten får man lära sig av mer erfarna kollegor. Men visst, man måste vara både teoretiskt och praktiskt lagd, ha sinne för improvisationer och kunna uthärda lite strapatser. Annars kan det vara farligt att ge sig ut på polarexpedition.
Har du några intressen som inte kräver minusgraderrn– Ja, det har jag faktiskt.  Jag tycker om att segla och paddla kajak.

Polarisen