Klä dig rätt på fjället

Behöver jag vara klädd som en polarforskare för en vandringstur i svenska fjällen Likheterna i klädval är fler än skillnaderna! Här är en del förslag och tips som gör din fjällvistelse trevligare och säkrare. rn

Första skicktetFörsta (innersta) skiktet: Ull anser många vara det bästa att bära närmast kroppen. Andra anser att så kallade funktionsmaterial av syntetfiber är bäst. Ett alternativ är en blandning av syntet och ull. Både ull- och syntetfiber leder bort kroppsfukten och gör att man känner sig torr. Ullfibern är därtill mycket bra på att absorbera fukt vilket gör att man håller värmen även när det blir vått. Ull är ett naturmaterial som inget syntetiskt material ännu kunnat matcha. Fåren har produktutvecklat ullen i miljoner år ! Enbart bomull fungerar dåligt i och med att det snabbt blir fuktigt när man svettas.
Mellan skiktAndra skiktet (mellanskikten) – vintertid: Vintertid är det lämpligt att ha värmande fleece- eller ullplagg utanpå understället. Alternativt kan du ha ytterligare ett underställ utanpå det innersta skiktet.
Mellan skiktetYtterskikt: Ett material som är vindtätt och helst också vattenavstötande. Det får inte bildas kondens på insidan – tyget måste kunna “andas”. Skaljackor i Gore-tex och liknande vattentäta textiler är populära som fritidsjackor och går alldeles utmärkt att använda. Grundprincipen för klädseln är densamma oavsett årstid: Vindtäta och vattenavstötande byxa och jacka Vintertid: Gärna en anorak, som har rejäl huva och väl tilltagna fickor.
Förstärkning vinterFörstärkningsskiktet – vinter: Det är viktigt att ha med sig förstärkningsplagg i ryggsäcken:- Vintertid: Dunjacka, täck- eller vindbyxor, en tjock och tät mössa, varma handskar. Förstärkningsplaggen sätter man på sig direkt då man stannar för att rasta, innan man börjar att frysa.-Sommartid:  Vantar, mössa, halsduk och en tjock tröja. Det kan bli mycket kallt i fjällen – även sommartid!
Förstärknings skikt sommar höstExtra utrustning på glaciärer Då man ger sig ut på glaciären bör man ha rep och sele med sig. Man skall ha kunskap hur man använder utrustningen och hur man går i replag samt var på glaciären det finns sprickområden och brunnar. Sommartid då man går till fots kan det vara bra med broddar, dvs stålpiggar som fästs under kängan så att du inte halkar.På vintern ser man inte sprickområdena och då måste man kunna orientera sig säkert och undvika dessa. Då färdas man på skidor och kan snabbt komma ut på farliga områden. Glaciärsprickorna är alltid kilformade och har ofta vintertid snöbryggor som i värsta fall kan ge vika. Faller man ned i ett sådant hål kan man skadas allvarligt och måste definitivt ha rephjälp för att komma upp.Uppe på glaciären är det alltså ofta kallt – även sommartid. Vilka andra faror kan lura där uppe Tag reda på det i kapitlet “Hur förflyttar sig en glaciär”.Flera av STFs fjällstationer erbjuder glaciärkurser.
Förstärkningsskikt regnFörstärkningsskiktet – sommar Sommartid: Regnkläder och gärna en sydväst *. Vantar, mössa, halsduk och en tjock tröja. Det kan bli mycket kallt i fjällen – även sommartid!

Sydvst_small* En sydväst är luftigare än en fast regnhuva. Du hör bättre och slipper tygprassel i örat.

Övrig utrustning: Solglasögon är ett måste vintertid och på glaciärer även sommartid. Solljuset reflekteras och blir väldigt starkt. Skidglasögon bör du ha med – de behövs om blir hårt väder med stormvindar. Det kan vara svårt att se om det blåser snö/hagel eller kraftigt regn i ansiktet.

Polarisen